CULINAIR
De restaurants serveren doorgaans de Catalaanse keuken, variŽrend van exclusief tot een zeer eenvoudige huiskeuken, de cuina casolana. De cuina catalana is zowel op vis als op vlees gebaseerd. In vrijwel alle restaurants zijn, naast de eigen specialiteiten, wel een of meerdere van deze traditionele gerechten op de menukaart te vinden. Ansjovis is sinds jaar en dag hét product van CataloniŽ en ontbreekt dan ook in geen enkel restaurant.


 
 
SPECIFIEKE CATALAANSE GERECHTEN
Brood met tomaat kom je in heel Spanje tegen, maar in CataloniŽ legt men op de pa amb tomŗquet geen schijfjes tomaat. Men plet de tomaat met knoflook om de mengeling vervolgens in het brood te laten trekken en voegt men schijfjes vleeswaren of kaas toe.
De vermaarde Catalaanse stoofpotten staan ook overal op het menu. De bekendste is de zarzuela, op basis van vis en schaal- en schelpdieren.
Een typisch Catalaanse paella is de arrÚs negre, een vereenvoudigde paella bereid in een platte cazuela (pan) met inkt van inktvis als kleurstof.
Spreekt men over hét nagerecht van de Catalaanse keuken, dan heeft men het over crema catalana op basis van vla met als smaakmakers kaneel en citroenschil. Het recept heeft veel weg van de Franse crŤme brŻlée.
Tapas zijn de aanduiding voor een Spaans aperitiefhapje. Traditioneel is een tapa een eetlustopwekkend hapje dat in Spaanse cafés bij een alcoholhoudend drankje wordt genuttigd.
Escalivada zijn urenlang gegrilde Mediterraanse groenten, zoals paprika, aubergine, courgette en ui met erg veel olijfolie en wat azijn.
Fideuŗ is een traditioneel gerecht uit de regio Barcelona, zonder rijst maar met een dunne soort vermecelli en veel schelpdieren.
Zeer speciaal is de Broudegos, een 'hondensoep' van vis, uien en sinaasappelsap.