DE KUST EN HET ACHTERLAND
de kust
De Costa Brava, letterlijk de woeste kust, is zeer geliefd bij de Nederlanders. Het is een indrukwekkend natuurgebied met ruige kliffen boven prachtige kleine baaien en grote stranden tussen de rotsen. De Costa Brava is een 200 kilometer lange kuststrook van de Middellandse Zee in CataloniŽ (provincie Girona) in het noordoosten van Spanje die begint bij Portbou aan de Franse grens en loopt tot Blanes waar hij over gaat in de Costa del Maresme.
 
De kust is zeer woest en wild door de vele rotsformaties die soms tot in zee uitlopen, dit zijn uitlopers van de PyreneeŽn. Langs de 200 kilometer lange, rotsige kust zijn er vele fraaie baaien.

Brede zandstranden zijn zeldzaam. Eigenlijk zijn de enige twee de stranden in de enorme Golf van Roses en in de Golf van Pals. Maar juist aan de kleine, door pijnbomen omgeven baaitjes ontleent de streek zijn uitstraling. De stranden bestaan meestal uit grof zand, fijn grind of kiezels.
 
Het water is er vaak buitengewoon helder, wat overigens geen garantie is voor 'zuiver' water.
het achterland
Het achterland is zo mogelijk nog mooier dan de kust. Uitstapjes naar bijvoorbeeld Banyoles, met het betoverende meer, en Besalu, met zijn eeuwenoude brug zijn, een 'must'.
 
Iets verder ligt Castellfolit de la Roca, gebouwd op een blok basalt, veroorzaakt door vulkaanuitbarstingen en waarvan de kraters te zien zijn in het beschermde natuurpark van de Zona Volcanica de la Garrotxa. Dit park is te vinden tussen Castellfollit en Olot.
 
Iets verder vindt u een prachtig weggetje dat leidt naar Olot over een 1000 meter hoge pas richting Rupit, een indrukwekkend middeleeuws dorpje, waar een prachtige, vooral bij kinderen, populaire waterval te vinden is.
 
Het dorpje Tavernet, op 1000 meter hoogte, heeft een adembenemend uitzicht op het stuwmeer van Sau. Aan de overkant is dan het natuurpark Montseny te zien met als herkenningspunt de 1706 meter hoge Turo de L'Home.